2009. április 25., szombat

Balatonboglár

Balatonboglár a Balaton déli partján Balatonlelle és Fonyód városokkal szomszédos, a Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa-vasútvonal és az M7-es autópálya mentén található.

Pannónia Provincia öröksége (a Szőlőskislaki városrészen fellelt, az Aqvincum felé tartó) hadiút. Vélhetően a rómaiak voltak a szőlőkultúra meghonosítói is. Zewlews-lak (Szőlőskislak) városrész neve a szőlőművelés folytonosságára utal. A Balaton környezetében élők kultúrtörténeti örökségét, a középkori emlékeket, a falvakat, a templomokat és a várakat a történelmi viharok részben vagy teljesen lerombolták. Különösen igaz ez a somogyi partokra, mert ez a vidék a török hódoltság alatt elnéptelenedett. Így történt ez Balatonbogláron is: a középkori építészeti emlékeket a régész ásója nyomán ismerhetjük meg. Honalapításunkat követően Lél-Bulcsú és Bogát-Bő majd Koppány nemzettsége uralta a vidéket. Az Árpádok korában (bizonyítottan) templomok sorát emelték. A XIII. században épülhetett a település első temploma, a mai Temetődombon. (1937 - ben ásatást végeztek, majd új, hitelesítő ásatás során, 1996-ban ismét feltárták a helyét3.) Feltehetően Szent Györgynek szentelték, aki Szent Mártonnal győzelemre segítette Koppány ellenében Szent István hadait. 1211-ben, II. Endre királyunk oklevelében " villa Boclar"-ként írták le először a város nevét. Egy hamisított oklevélben (1093-ra, Szent László idejére datálták) "villa Boclar cum portu"- említtetik, azaz akkor itt révátkelő működött. Az 1863 - 1872 között Fiuméig megépülő Déli Vasút (és a révátkelő) Balatonboglár gyors ütemű polgárosodását segítette. Igaz az is, hogy a vasutat (majd későbben a közutat is) ezen a vidéken a Balaton homokturzásaira építették, így a tó nyílt vízfelületét visszavonhatatlanul elvágták a berekvilágtól. A két megye birtokosai és kereskedői 1872-ben megalapították a "Zala-Somogy Gőzhajózási Társaságot"…

Az átutazó legelőször a Gömbkilátót pillantja meg Várdombon. A domb egész évben nyugalmas és közkedvelt kirándulóhely. A kilátó esti kivilágítása a távolabbi veszprémi partokról is látható. Várdomb, természetvédelmi terület a Gömbkilátóval, Pincetárlat - nyári kiállítások, francia hála-emléktábla: Illés Gyula szobrászművész alkotása az Árpád u. 1. sz. alatt, Kotsis Iván épületei : az Árpád utcában a művelődési ház és a katolikus plébánia, valamint a katolikus templom, Hétház utca - régi villaépületek, Temetődomb: Kék és Vörös kápolna, időszakos kiállításokkal, Illés Gyula: Madár c. szobra a kollégium díszkertjében, Bárány-kúria (Szabadság u. 28.), Helytörténeti gyűjtemény a Fischl-házban, Erzsébet u.14., J. Müller: "Vízbelépő Lány" szobor és díszkút a főtéren, régi villák a Kodály Zoltán utcában, Platán strand : az ősi rév a strand keleti részén, védett platánok a környéken, Győri Dezső: Tornászlány c. műve, Kecskeméti Sándor: Család c. szobra a hajóállomás mögött, Szerelmespár c. alkotása a közeli strandon (Balaton u.), Balaton hajó (ma vendéglátó hely ) a kikötőben, Csíkszentmihályi Róbert: "Legény" c. alkotása a Klapka u.- Dózsa Gy. u. sarkán, Jankovich-telep - régi villák és katolikus templom, Szőlőskislak - Bormúzeum a BB Rt kastélyában, díszpark, Légli fazekas-manufaktúra.




(bővebb információ a www.balatonboglar.hu oldalon)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése