2009. május 5., kedd

Mixnitz- Bärenschützklamm

A "Medveölő-szurdok"

Hat ifjú vágott neki 1896-ban, hogy megkísérelje végigjárni a Mixnitz- patak korábban járhatatlannak gondolt szurdokvölgyét. A helyet a környékbeliek Bärensczützklamm néven (Medveölő-szurdok) ismerték, az elnevezés azokra a régi időkre utal, amikor még éltek Stájerországban medvék. A fiúk terve nem sikerült egészen jól, egyikük lezuhant, és súlyos sérüléseket szenvedett. Próbálkozásuk felkeltette a hegymászók, hegyi túrázók érdeklődését, így kicsit nekik is köszönhető, hogy a gráci Alpinklub 1901-ben elkezdte a szurdok "kiépítését", járhatóvá tételét. Akkor talán senki sem gondolt arra, hogy az általuk eltervezett és létrákkal, hidakkal ellátott útvonal száz év múlva az Osztrák- Alpok egyik leglátogatottabb turistalétesítménye lesz. Az elmúlt évszázadban a kiépített utat a tavaszi hóolvadás utáni ár többször is úgy elmosta, hogy szinte teljesen újjá kellett építeni. A tél és a hóolvadás kisebb- nagyobb károkat minden évben okoz, így az Alpenverein Mixnitz-i szekciójának- később ez a szervezet lett az útvonal gondozója- rendszeres tavaszi tevékenységéhez tartozik az eltört korlátok, megsérült létrák kicserélése. A szurdokban való túrázásnak megvannak a maga szabályai, és ezeket illik is betartani. A legfontosabb a megfelelő követési távolság, ez kb. 2 méter.

A csúcsra jutást három szakaszra oszthatjuk. Nagyon jól kiépített, folyamatosan ellenőrzött és karbantartott útvonalon juthatunk el a célunkhoz. Az első szakasz 340 méter szintemelkedésű és 3 km hosszú "normál" túraútvonal, amely a szurdok aljáig vezet. Itt lehet megváltani a belépőjegyet a Medveölő szurdokba. Innen kezdődik a varázslat! 169 fahídon, ill. létrán (2900 lépcsőfok), kb.2 óra alatt lehet megtenni az 1,7 km-es távot, amely 350 m-es szintemelkedéssel jár.A szurdok végén található a Guten Hirten pihenőház, ahol a teraszról megcsodálhatjuk a csúcson látható keresztet, ami az éggel egybeolvadva mutatja célunkat. Erőgyűjtés után lehet nekivágni a sziklás, lépcsőház menetnek, amihez alázat és kitartás szükséges! A combokat próba elé állító gyaloglás akár 2 órát is igénybe vehet az edzetlenebbeknek, de a csúcsra érve a fáradságért kárpótol a csodás kilátás az alant elterülő völgyekre, tiszta időben a Schneeberg sziluettjét is jól kivehetően láthatjuk.


3 megjegyzés:

  1. A hétvégén készülünk a Medveölő-szurdokba. Próbálok tájékozódni, de még mindig nem állt össze a kép, hogy összesen kb. mennyi időt kell szánni Mixnitzbe érkezéstől számítva erre túrára és hogy lehet visszajutni oda, ahol az autót leparkoljuk. Megköszönném, ha tudnál erről valamit írni a következő címre: oktodom@gmail.com
    Üdv: Gy

    VálaszTörlés
  2. Medveőlő? schützen -óvni, védelmezni

    Hogy jött ez a fordítás

    VálaszTörlés
  3. der Schütze = Lövész , Vadász

    VálaszTörlés