2009. május 28., csütörtök

Ópusztaszer - Nemzeti Történeti Emlékpark

Ópusztaszer (1974-ig Sövényháza) település Csongrád megye Kisteleki kistérségében. A Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet közepén, a Tiszától nyugatra található. Közúton: az 5-ös úton Kistelektől kb. 7 km.
A település Magyarország leglátogatottabb múzeumi kiállítóhelyéről, a honfoglaló magyarok tiszteletére kialakított Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkról nevezetes. A park egyik különlegessége A magyarok bejövetele című 1800 négyzetméteres festmény, a Feszty-körkép.
A hajdani pusztát 1803-tól a Pallavicini család birtokolta. Az 1880-as években Pallavicini Sándor Sövényházát uradalmi központtá és úgynevezett "eszmei község"-gé szervezte. 1936-ban a Pusztaszeri Árpád Egyesület szerződést kötött Pallavicini Alfonz Károly őrgróffal: 99 évre - egy pár fehér galambért, és holdanként egy ezüstpénzért a szobor körüli 29,5 holdat haszonbérbe vették. A Nemzeti Árpád Ligetben emlékhelyet terveztek. E szándékot a II. világháború meghiúsította, utána az egyesület is megszűnt.
A község belterülete az 1950-es évek óta fejlődött ki. A 70-es évek elején a pusztaszeri emlékpark Sövényházán volt, annak középkori elődje Sándorfalván, az akkori Pusztaszer pedig a középkori Sáregyháza helyén. E keveredést szüntették meg azzal, hogy Sövényházát Ópusztaszerre keresztelték át. A falu nevét 1973-ban változtatták Ópusztaszerre, így egyértelmű lett: e község határában, s nem a szomszédos Pusztaszerében vannak a Bor-Kalán nemzetség által épített középkori monostor romjai, s itt emelték a millenniumi emlékművet is Árpád vezér szobrával.
Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot az 1970-es évek legelején Erdei Ferenc szociográfus, a Magyar Tudományos Akadémia akkori főtitkára kezdeményezésére kezdték megtervezni és kialakítani. Mire 1995-re befejeződött a Feszty-körkép felújítása, Magyarország népszerű múzeumi kiállítóhelyei közül is az egyik leglátogatottabb lett.
Ópusztaszer nevezetessége A magyarok bejövetele című 1800 négyzetméteres festmény. A honfoglalást felelevenítő, 1892-94 között készült alkotás sok hányattatás után került a Nemzeti Történeti Emlékparkba. A körkép számára tervezett épületben több kiállítás is helyet kapott.
A történelmi emlékpark építészeti emlékei a honfoglaló ősök életmódját idézik. Az építészeti kialakításuk miatt is kedvelt, jurta-formájú kiállítóházakat Csete György és Dulánszky Jenő tervezte. Berendezésüket a honfoglalás kori ötvösművészetnek a motívumai ihlették.
A falu hagyományos népünnepélyét június utolsó szombatján tartják. A honfoglalók tiszteletére rendelt nap, a Hunniális egész napos "szertartás" - történelmi emlékezéssel, irodalommal, művészeti programokkal és számos szórakoztató rendezvénnyel, sportbemutatóval. Az évente ismétlődő parkünnep vezeti be a Nagyboldogasszony napjával (augusztus 15.), Szent István napjával (augusztus 20.) folytatódó, s a szeptember eleji, Kisasszony-napi, az Árpád-szobornál tartott búcsúval záródó, nyári rendezvényfolyamot.
A körkép története 1891-ben kezdődik. Feszty Árpád egyik párizsi útja során megnézte Detaille és Neuville körképét, a Napóleoni csatát. Ezen felbuzdulva ő is hasonló elképzeléssel állt elő családtagjainak: ő a bibliai özönvíz történetét viszi vászonra. Felesége megrettent a hír hallatán, hiszen ő is festő volt, tudta mekkora költségekkel jár egy ilyen beruházás. Apósa, Jókai Mór, rábeszélte vejét, hogy az özönvíz helyett fesse meg inkább a magyarok bejövetelét. Ezzel készen is állt az ötlet: a körkép témája: a honfoglalás, címe A magyarok bejövetele.



Nyitva tartási időszak kezdete: Január 2.Nyitva tartási időszak vége: December 31.Nyitva tartás: 04/01-10/31: 9.00-18.00; (hétfői napokon a skanzen zárva) 11/01-03/31: 9.00-16.00 (skanzen zárva)Látogathatóság: nyitva tartási időbenBelépődíj: Jegytípusok: 1. Honfoglaló (parkbelépő, Erdők temploma - Csete jurták) 895 Ft 2. Millenniumi (parkbelépő, Erdők temploma - Csete jurták + skanzen - néprajzi kiállítás, Szer monostor és kora, Promenád, időszaki kiállítások) 1895 Ft 3. Feszty (parkbelépő, Erdők temploma - Csete jurták , skanzen - néprajzi kiállítás, Szer monostor és kora, Promenád, időszaki kiállítások + Feszty- körkép) 2500 Ft 4. Anonymus (parkbelépő, Erdők temploma - Csete jurták , skanzen - néprajzi kiállítás, Szer monostor és kora, Promenád, időszaki kiállítások, Feszty- körkép + panoptikum) 3000 Ft 5. Hétvezér (minden látnivaló) 3500 Ft 6. Emese álma - családi (Anonymus ; 2 szülő + gyerekek) 8000 Ft Csak előjegyzéses értékesítés 7. Csoportos oskolás 10-40 főig (Feszty-jegy+ egy választható pedagógiai program) 40000 Ft 8. Kalandozó (Feszty-körkép, lovasbemutató+ étkezés) 20 EUR- nak megfelelő Ft Szakvezetés: megrendelés alapján igényelhetőFizetési lehetőség: Bankkártya / hitelkártya, Magyar Turizmus Kártya, Nemzeti üdülési csekkszolgáltatások: ruhatár, ajándékbolt, kávézó, büfé, mosdó/WCLeírás: Feszty-körkép- a honfoglalásnak állít emléket. Szermonostor, látható skanzen. Nomád park.jelleg (múzeum): történeti, művészeti, néprajzi, természettudományi, mezőgazdasági, technikai/ipari

(Részletes információk: http://www.opusztaszer.hu/site/index.php)

2009. május 5., kedd

Mixnitz- Bärenschützklamm

A "Medveölő-szurdok"

Hat ifjú vágott neki 1896-ban, hogy megkísérelje végigjárni a Mixnitz- patak korábban járhatatlannak gondolt szurdokvölgyét. A helyet a környékbeliek Bärensczützklamm néven (Medveölő-szurdok) ismerték, az elnevezés azokra a régi időkre utal, amikor még éltek Stájerországban medvék. A fiúk terve nem sikerült egészen jól, egyikük lezuhant, és súlyos sérüléseket szenvedett. Próbálkozásuk felkeltette a hegymászók, hegyi túrázók érdeklődését, így kicsit nekik is köszönhető, hogy a gráci Alpinklub 1901-ben elkezdte a szurdok "kiépítését", járhatóvá tételét. Akkor talán senki sem gondolt arra, hogy az általuk eltervezett és létrákkal, hidakkal ellátott útvonal száz év múlva az Osztrák- Alpok egyik leglátogatottabb turistalétesítménye lesz. Az elmúlt évszázadban a kiépített utat a tavaszi hóolvadás utáni ár többször is úgy elmosta, hogy szinte teljesen újjá kellett építeni. A tél és a hóolvadás kisebb- nagyobb károkat minden évben okoz, így az Alpenverein Mixnitz-i szekciójának- később ez a szervezet lett az útvonal gondozója- rendszeres tavaszi tevékenységéhez tartozik az eltört korlátok, megsérült létrák kicserélése. A szurdokban való túrázásnak megvannak a maga szabályai, és ezeket illik is betartani. A legfontosabb a megfelelő követési távolság, ez kb. 2 méter.

A csúcsra jutást három szakaszra oszthatjuk. Nagyon jól kiépített, folyamatosan ellenőrzött és karbantartott útvonalon juthatunk el a célunkhoz. Az első szakasz 340 méter szintemelkedésű és 3 km hosszú "normál" túraútvonal, amely a szurdok aljáig vezet. Itt lehet megváltani a belépőjegyet a Medveölő szurdokba. Innen kezdődik a varázslat! 169 fahídon, ill. létrán (2900 lépcsőfok), kb.2 óra alatt lehet megtenni az 1,7 km-es távot, amely 350 m-es szintemelkedéssel jár.A szurdok végén található a Guten Hirten pihenőház, ahol a teraszról megcsodálhatjuk a csúcson látható keresztet, ami az éggel egybeolvadva mutatja célunkat. Erőgyűjtés után lehet nekivágni a sziklás, lépcsőház menetnek, amihez alázat és kitartás szükséges! A combokat próba elé állító gyaloglás akár 2 órát is igénybe vehet az edzetlenebbeknek, de a csúcsra érve a fáradságért kárpótol a csodás kilátás az alant elterülő völgyekre, tiszta időben a Schneeberg sziluettjét is jól kivehetően láthatjuk.